Frankrijk: Morvan

De Morvan in Frankrijk is een heuvelachtig en zeer dun bevolkt gebied, met veel boeren paadjes en uitdagende boswegen die alleen door zware bosbouw machines worden gebruikt. Prachtige natuur en weg van alle drukte.


Een mooi voordeel van deze regio is dat deze binnen 1 dag vanuit Nederland bereikbaar is (c.a. 750 km vanaf Amsterdam) waardoor het geschikt is om bijvoorbeeld voor een weekje heen te gaan. De regio heeft diverse kleine en mooi gelegen campings, maar ook wildkamperen (mag eigenlijk niet) kan er ook op veel plaatsen (afgelegen in de bossen).


Qua moeilijkheidsgraad zijn de tracks die ik hier heb gereden gemiddeld tot redelijk zwaar, hoewel er wel degelijk zeer zware stukken zijn. Het weer speelt hier een grote rol, want bij of na de nodige regen worden de tracks een stuk lastiger.


Mijn advies is om zeker in de nattere omstandigheden NIET alleen te gaan, maar altijd minimaal met 2. Verder is een echte 4x4 met low gear en voldoende bodemvrijheid aan te bevelen. Veel stukken zijn wel met een SUV te doen, maar dat raad ik ten zeerste af. Verder zijn All Terrain banden aan te raden, maar nog beter zijn Mud Terrains. Zorg verder dat je wat basis recovery materiaal mee hebt, en dat je goede recovery points op je auto hebt (voor en achter!)


Ikzelf vind de beste periodes om hier te off-roaden, het voorjaar (Maart-Mei) en najaar (okt-jan). In de zomer is het behoorlijk heet en droog in de Morvan, hierdoor zijn de tracks dan wel makkelijker, maar houd rekening met het nodige stof als je met meerdere auto's bent.


Ik heb inmiddels enorm veel tracks gereden, soms alleen, en soms met kleine groepen vrienden / gelijk gestemden. In de winter van 2020-2021 heb ik hier vanuit een prima B&B als uitvalsbasis waanzinnige tochten in de sneeuw (30+ cm) gemaakt. IS een absolute aanrader.


Ik ga meestal een keer of 3 per jaar naar de Morvan, voorjaar, najaar en winter (kerst en oud en nieuw) Zie wat footage rechts, en mocht je zin hebben, ga lekker eens mee en contact mij via andre.bal@chello.nl