Capadocia

Ik rijd vroeg naar de Turkse grens, maar die blijkt pas om 10 uur open te gaan. Uiteindelijk gaat hij toch eerder open, waarschijnlijk vanwege de enorme file die er inmiddels is ontstaan. Ik heb wederom een hoop gezeur omdat mij auto op de zaak staat, maar na een half uur mag ik toch door. Nog geen 2 km in Turkije wordt ik door gewapende mannen in uniform aangehouden. De auto voor mij mag doorrijden en ik zie langs de kant van de weg dat ze met een drugshond een busje controleren. 

Een man vraagt mij: "Ben jij Georgier?". ik: "Nee hollander"! Hij: "Oh, rij dan maar door"!

Ik vervolg mijn weg langs de kust richting Trabzon en ga daarna zuidelijk naar Siran. Het is een heuvelachtig en rotsachtig gebied en de auto loopt af en toe weer iets warm waardoor ik rustig aan moet doen op de lange hellingen die ik moet beklimmen. Bij aankomst in Siran ga ik naar het enige hotel daar en check in. Ik ben bekaf want ik heb een lange dag gemaakt om richting Capadocia te gaan. Na het eten scoor ik nog een heerlijk ijsje in een naastgelegen ijssalon. Als ik naar bed ga ben ik direct vertrokken.


Na een heerlijk en uitgebreid ontbijt ga ik richting Goreme (Capadocia) ook vandaag weer een lange rijdag. Bij aankomst in Goreme weet ik niet wat ik zie. Het is gigantisch druk en duidelijk zijn er hordes toeristen. Parkeren kun je vergeten en alle eettenten en terassen puilen uit. Dit is niet echt wat ik wil, dus ik rijd een kilometer of 7 terug naar Avanos. Ook daar alles volle bak, maar uiteindelijk vind ik op een heuvel aan de rand van dit stadje een prachtige B&B met een vriendelijk gastheer die ook nog eens goed Engels spreekt. Ik besluit 2 nachten te blijven en hij beveelt me een goed restaurant in het stadje aan. Na een goede maaltijd geniet ik op het terras in de tuin van het uitzicht. Mijn gastheer verteld me over het ballon spektakel dat hier in het seizoen dagelijks plaatsvind. Je kunt het vanaf ons terras aanschouwen, maar beter is het om heel vroeg in de ochtend naar Goreme te rijden.


De volgende ochtend zit ik rond 05:00 in de auto richting Goreme. In het pikkedonker rijden vooral Toyota Hiluxen af en aan met grote aanhangers om de ballonnen en manden te vervoeren. Vlak voor Goreme gaat alles de weg af, en rijd offroad naar de plaatsen waar het spektakel gaat plaatsvinden. Ik rijd met Buster (mijn LC) naar een heuveltop en parkeer daar. Het is nog steeds pikdonker en overal om mij heen worden ballonnen opgeblazen. Ik krijg kippevel van dit spektakel en zie nu pas langzaam hoeveel ballonnen er op gaan stijgen. Ik wordt er zelfs emotioneel van zo indrukwekkend als dit alles is.


Langzaam komt de zon op en het schouwspel is episch. Inmiddels hebben andere toeschouwers mijn plekje ontdekt en het wordt wat drukker. Modereportages, trouwfoto's worden geschoten. Wat een spektakel!


Na de nodige foto's en videos te hebben gemaakt daal ik af om in mijn B&B te ontbijten. Na het ontbijt ga ik offroaden door het prachtige en misterieuze gebied. In de buurt van Gurup ga ik de weg af. Ik rijd door spectaculaire kloven waar men in de zachte rotsen woningen heeft uitgehakt. Ik ben alleen in prachtige natuur en helemaal in mijn element. Er liggen tal van tracks en ik rijd door de Gomeda valley. Zonder er erg in te hebben rijd ik blijkbaar iemands terrein op. De man wijst naar beneden, daar loopt te track! Ik stukje terug en die track op. Mega modder en grote keien, en het duurt niet lang voordat ik voor mij een JCB graafmachine aan het werk zie. Ik stap uit en spreek de mannen aan. Ze zijn de track weer begaanbaar aan het maken. Ik geef ze een blikje sinas en we babbelen wat. Ik heb al snel in de gaten dat het heel lang gaat duren als ik achter ze blijf, dus ik draai om en neem een alternatieve route om het gebied weer uit te komen. Nadat ik mij gedouched heb ga ik uit eten en duik mijn mandje weer in. De volgende ochtend tijdens het ontbijt zie ik vanaf het terras het ballon spektakel nog een keer. Wederom indrukwekkend.


Volgende etappe

IMG_3635
IMG_3636
IMG_3633
IMG_3638
IMG_3634
IMG_3646
IMG_3648
IMG_3645
IMG_3653
IMG_3660
IMG_3650
IMG_3674
IMG_3685
IMG_3680
IMG_3677
IMG_3682
IMG_3683
IMG_3681
IMG_3684
IMG_3686
IMG_3688
IMG_3695